T-mu

T-mu

Läskimooses

February 2010

Nykymallisen puolustuksen puolustuspuheevuoro

By T-mu, Friday 19.2.2010

Viime päivinä on taas vellonut keskustelu siitä, että kuinka ja miten Suomessa käytössä olevaa puolustusjärjestelmää tulisi muuttaa, leikata ja saneerata. Anni Sinnemäen (vihr.) mielestä puolustusvoimat tulisi lakkauttaa kokonaan työurien pidentämisen toivossa. Vaihtoehtoina on väläytelty palkka-armeijaa ja valikoivia kutsuntoja.

Tähän kohtaan on taas kerran pakko laukaista Jorgepapan uusi mielihokema, "vittu mitä paskaa".

Siteeraan tähän sitä yleisintä mantraa joka varmasti jauhaa loopilla myös rva. Sinnemäen pääkopassa: "Maailma muuttuu ja meidän puolustusvoimien painopiste on siirtynyt... lässyn lässyn"

Maailma on todellakin muuttunu ja tulee myös muuttumaan jatkossa vielä rajummin. Tällä hetkellä lyhytnäköisin teko mitä asian suhteen voitaisiin tehdä on puolustusvoimien alasajo. Faktat ovat että meillä ei ole JUURI TÄLLÄ HETKELLÄ sotilaallisia tai sisäpoliittisia uhkia joissa mahdollisesti tarvittaisiin armeijaa. Mikä mahtaa olla tilanne esim. 50 tai 80 vuoden kuluttua?

Armeijallahan on Suomessa pitkät perinteet. Sodista on opittu ja mielestäni puolustusvoimien laatimalla kuuden, yhdeksän tai kahdentoista kuukauden opetuspaketilla luodaan hyvä pohja sille tilanteelle, jos olisi oikeasti pakko turvautua puolustukseen. Intti on monelle nuorelle miehelle tärkeä osa elämää, eräänlainen aikuistumisriitti ja monelle jopa perusasioden opettelupaikka. Sivareita tippaakaan väheksymättä, lähinnä yhteiskunnan palveluksen muodossa. Kumpiakin tarvitaan jos "vihelletään pilliin".

Mietitään hieman tulevaisuutta jos nykymuodon puolustusvoimat ajetaan alas.

Meillä on sukupolven ajan palkka-armeija minkä kulut eivät loppupelissä ole juurikaan edullisemmat. Inttikulttuuri katoaa. Upseeristo on huomattavasti vähälukuisempaa ja ennenkaikkea, ei ole reserviä.
Tulee kriisitilanne, mitäs sitten tehdään kun tarvittais miehiä ja rautaa rajalle? Koko kupletti ei lähdekkään enää käyntiin samalla volyymillä kuin nykyjärjestelmällä. Mobilisointi tulee olemaan avutonta räpiköintiä ja tietotaidon (johtajien) puute ajaa hunoihin ratkaisuihin.

Suomesta on katoamassa käsite "pahan päivän vara". Intti ja uskottava puolustus on juuri tämä Suomen "pahan päivän vara" mitä toivottavasti ei jouduta koskaan käyttämään.

Demareiden väläytykset koko kansaa koskevasta palveluksesta saa minun tukeni (vaikka en muuten demareita kannatakkaan). Tämän muuttuvan maan kansa ei siitä kärsi, pikemminkin päinvastoin.